Ikke mange tænker over det, men ens seng holder desværre ikke til evig tid. Levetiden på ens seng er afhængig af flere parametre, såsom vedligeholdelse, kvalitet, vægt og fugt. Det er ligeledes værd at vide, at hvis man ikke udskifter den på det rette tidspunkt, kan det give konsekvenser i form af mindre komfort.
Hvornår bør man udskifte sin seng?
En god tommelfingerregel er at udskifte din seng hver 8-10. år. Det er der flere grunde til. Først og fremmest bliver sengen slidt med årene. Samtidig ligger man typisk det samme sted hver nat, hvilket vil efterlade sine spor.
Slid er dog ikke det eneste. Ens krop vil typisk også have ændret sig med årene. Det kan derfor også betyde, at man har brug for en anden type seng end den man har nu. Har ens krop ændret sig meget, kan man opleve en betydelig dårligere søvn, da komforten ikke er tilpasset kroppen. Samtidig skal man huske, at kroppen både udskiller væske og hudceller når man sover – og alt det ender i din madras. Derfor kan det ende med, at man får mange støvmider i madrassen, som ikke er godt for dig at dele seng med hver nat.
Sådan får du din madras til at holde længere
Man kan forlænge levetiden på alle typer madrasser med omkring 3 år, hvis de behandles rigtigt. Derfor kommer vi her med nogle gode råd til, hvordan man kan forlænge madrassens levetid.
Drop sengetæppet:
Sengetæppet forhindrer fugten i at slippe væk fra madrassen. Noget af det værste man kan gøre for sin madras, er at lægge sengetæppet på sengen, når man står op om morgenen. Vores råd er, giv madrassen luft, så sveden fordampes og lad sengen tørre.
Rul dynerne sammen:
Dæk ikke sengen til med dynerne om dagen. Rul dem derimod sammen i fodenden, så madrassen på den måde kan tørre.
Vend madrassen jævnligt – gerne omkring hver tredje måned:
På grund af ens kropsvægt, vil madrassen begynde at bue ned det sted, hvor kroppen er tungest. Dette kan modvirkes ved at vende madrassen cirka en gang i kvartalet. Ombyt madrassens hoved- og fodende, samt for- og bagside for en springmadras. Har du en løs topmadras bør den vendes på samme måde. Har man en box madras, eller en anden type madras man ikke kan vende, kan man nøjes med at ombytte madrassen hoved- og fodende.
Brug en rullemadras og vask den:
En rullemadras vil skåne madrassen for sved. Ens sved indeholder syre, og den syre vil nedbryde skum og latex, hvilket vil ødelægge madrassens polstring. Her anbefales det også, at man vasker sin rullemadras mindst én gang hver måned, og udskifter den med 2-3 års mellemrum.
Sørg for luft under madrassen:
Din madras bør være ventileret – hvilket betyder, at madrassen ikke må ligge på et kompakt underlag, hvor fugt ikke kan slippe ud. Det kan i dette tilfælde være fordelagtigt at vælge en rammebund med formspændte lameller.
Luft topmadrassen:
Det anbefales, at ens topmadras skal udluftes i frisk luft mindst en gang i kvartalet. Undgå direkte sollys eller vådt vejr. Hvis muligt, luft gerne hele madrassen. Samtidig anbefales det, at man udskifter topmadrassen efter 4 år.
Støvsug din madras:
Det er relativt begrænset, hvor meget man kan rengøre sin madras. Men én ting, man kan gøre, er at støvsuge madrassen når man skifter sengetøj. På den måde får man fjernet løst skidt og husstøvmider. Hvis madrassen kan tåle det, kan man også fjerne de overfladiske pletter med et rensemiddel – men gør det forsigtigt, så der ikke trænger for meget vand ned i madrassen. Samtidig kan det være en god idé at sætte madrassen på højkant efter en rensning og lade den stå indtil den er helt tør.
Har du en elevationsseng?
Hvis man har en elevationsseng, kan det være en god idé at smøre den med silikonespray et par gange om året i alle bevægelige led. Undgå at sidde på hjørnerne, når madrassen er hævet. Man risikerer, at den bliver skæv og kører ujævnt. Samtidig er det nyttigt at efterspænde både sengegavl, -ramme og -ben mellem jævne mellemrum.
Er det tid til udskiftning af seng eller madras, så se med her. Vi har samlet det lækreste produkter på ét sted.
Gå på opdagelse i vores udvalg af senge her
Se også vores udvalg af madrasser her