Inspiration: Sådan pynter du et fint bord til Mortensaften

Inspiration: Sådan pynter du et fint bord til Mortensaften

 

Byder du i år ind til en hyggelig Mortensaften med dine kære og nærmeste? Når der skal bydes ind til denne hyggelige aften, er det altid dejligt at kunne gøre en smule ekstra ud af borddækningen. Vi har her samlet inspiration til, hvordan du i år kan dække dit bord til den store Mortensaftensmiddag.

 

Hvorfor holdes Mortensaften?

Hvert år den 10. november serveres der andesteg på mange af de danske middagsborde, når Mortensaften skal fejres, men hvor stammer denne tradition egentlig fra?

Det startede allerede tilbage i 300-tallet, i det vi i dag kender som Ungarn, med en mand ved navn Sankt Martin (eller Morten Bisp på dansk). Martin havde et særdeles varmt hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig, fordi han, efter sigende, kunne helbrede de syge. Historien lyder, at befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til biskop, hvilket han ikke ønskede. For at undgå at blive biskop, gemte han sig i en gåsesti, hvor gæssene i sidste ende afslørede hans gemmested, hvorefter han blev tvunget til at påtage sig embedet som biskop. Som straf til gæssene, beordrede han alle til at slagte og spise en gås én gang årligt.

Selvom dagen var indført som en straf til de sladrende gæs, serveres der i dag, i Danmark, and på Mortensaften. Det skyldes, at en gås både er et stort og dyrt måltid, hvorimod anden både er mindre og billigere, hvilket også passer bedre til størrelsen på en typisk dansk familie.

 

Mortensaften og borddækning

Mange danskere, der vælger at fejre Mortensaften, gør det ved at spise en god andesteg med svesker og æbler, ledsaget af det klassiske tilbehør, som også spises juleaften. Til dessert måske en lækker gammeldags æblekage? Dessert variationen er dog noget større end på det, der spises til hovedret. 

På mange måder kan man sige, at Mortensaften ligner en miniature-version af juleaften, men sådan skal det ikke være når det kommer til borddækning og -pynt. Mortensaften er jo en fest, der ligger i det sene efterår, og det må man gerne kunne se på bordets pynt. Derfor kunne man med fordel tage udgangspunkt i naturens farvepalette – måske lidt mørkere toner, som vil passe til årstiden. 

 

 

Hvis du derimod ikke er til det mørkere bord, kan du også sagtens bruge en hvid borddug og service, og bringe naturens farvepalette ind gennem din øvrige borddækning. Det kan eksempelvis være gennem vaser, lysestager og lys eller andre små dekorative elementer. 

Et ekstra lille tip herfra: Pluk gerne blomster fra haven eller naturen - de passer nemlig perfekt ind i denne årstid. Hvis du vælger at købe blomster til dit Mortensaftensbord, kan du også med fordel supplere buketten med bær og grene. 

 

 

Gå på opdagelse på vores side, og bliv inspireret til dit Mortensaftensbord

Skriv en kommentar

Åbningstider

Kundeservice

 • Åben alle hverdage kl. 10.00-15.30
 • + 45 69 15 62 00

 • Tryk 1 for Kundeservice
 • Tryk 2 for Rådgivning

Butik

 • Mandag - fredag kl. 10:00 - 17:30
 • Lørdag kl. 10:00 - 16:00
 • Søndag: 11:00 - 16:00

Aktuelt

Inspiration: Årets Mandelgave – der glæder år efter år

Inspiration: Årets Mandelgave – der glæder år efter år

Mandelgaven er en fast tradition hos mange familier, og især hos børnefamilierne. Det kan være svært at købe en mandelgave, fordi gaven skal kunne glæde alle i familien, lige fra oldeforældre til de m... Læs mere
Inspiration: 3 måder, du kan bruge vitrineskabet på

Inspiration: 3 måder, du kan bruge vitrineskabet på

Ved ordet ’Vitrineskab’ vil langt de fleste som oftest tænke på opbevaring af glas og pænt porcelæn, som kun tages i brug ved særlige anledninger. Men det klassiske vitrineskab har fundet vejen ind i ... Læs mere
Inspiration: Sådan pynter du det flotteste julebord

Inspiration: Sådan pynter du det flotteste julebord

Julen er den varmeste tid på året. Måske ikke i vejret, men i stemning. Det er en tid, hvor vi fylder hjemmet med gæster og de hyggeligste stunder. Vi rykker sammen med vores nærmeste over en god midd... Læs mere
Inspiration: Julegaveidéer til hende

Inspiration: Julegaveidéer til hende

Er du på udkig efter den helt rigtige julegave til hende? Det kan være en julegave til din mor, søster, kæreste eller en god veninde. Ofte vil det være svært at finde den helt rigtige gave til en man ... Læs mere
Inspiration: Julegaveidéer til ham

Inspiration: Julegaveidéer til ham

Hjerternes fest nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at vi snart nærmer os årets største shopping periode, når julegaverne til venner og familie skal indkøbes. Hvor nogen finder julegaveindk... Læs mere

Instagram

             Jacobsen Møbler Aabenraa

             Besøg vores store butik i Aabenraa

             I Aabenraa finder du vores store butik på 3300 kvm. Vi står altid klar til at give dig en personlig og tryg betjening, hvor det kun er dig, der er i fokus. Sammen finder vi ud af hvilke produkter, der kan fuldende dit hjem – uanset om det er nye møbler eller moderne interiør i populære designs, der skal sætte prikken over i’et.

             Du er velkommen til at kigge igennem vores store sortiment her i webshoppen og blive inspireret. Vil du gerne have personlig vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig i vores fysiske butik i Aabenraa, som er åben alle dage. Vores kunder er det vigtigste for os, og vi sætter en ære i at give en god, personlig og tryg service – uanset om du køber online eller i vores fysiske butik.