18.218.99.80 - US

Plejeguide: Uld- og kugletæpper

Plejeguide: Uld- og kugletæpper

Uldfiber kan holde til meget slitage, og er ét af de stærkeste naturlige fibre man kan finde. Det betyder også, at møbler, tæpper og andet interiør lavet af sådant materiale ikke kun er en smuk tilføjelse til ens hjem, men ligeledes en god investering.

 

Hvad er uld?

Uld er ikke bare uld. Det er et materiale, som findes i et væld af typer og kvaliteter. Med uld får man et materiale, der er lækkert og blødt på flere måder, og som kan bruges flere år frem. Samtidig har uld en enestående evne til at hjælpe kroppen med at regulere temperaturen man befinder sig i – det transporterer fugten væk fra kroppen, lugter ikke og tørrer hurtigt.

Uld er et naturligt element med en vokslignende belægning, der forhindrer væske og snavs i at trænge dybt ind i fibrene. Derfor er rengøringen og plejen også relativ nem, og med enkle forholdsregler kan man undgå at skulle rengøre hele tæppet. Placér tæppet i et støv- og mugfrit miljø, hvor tæppet ikke betrædes af beskidte sko. Samtidig kan regelmæssig støvsugning og rystning af uldtæppet sikre, at hverken støv og snavs sætter sig fat dybere i filten.

 

Tips til støvsugning af uldtæppet

Uldtæpper bør støvsuges næsten lige så ofte som et almindeligt tæppe. I de første år vil man kunne opleve overskydende uldfibre, der stikker ud af uldkuglerne eller -tæppet. Med regelmæssig støvsugning vil sådanne fibre over tiden løb forsvinde.

Her er nogle gode råd, som sikrer en støvsugning, der ikke skader uldtæppet:

  • Undlad at bruge støvsugebørsten. Den kan hive filten fra hinanden og med tiden ødelægge tæppet.
  • Posen/beholderen til støvsugeren bør være under halvt fuld.
  • Bevæg støvsugeren i en V-form i stedet for ’frem og tilbage’-bevægelsen. Ved skifteretningerne bliver fibrene ikke ødelagt og levetiden forlænges.
  • Ved med fordel også tæppet på hovedet, så bagsiden også kan blive støvsuget. Sådan sikrer du, at støv og snavs fjernes og friktionen, som skader tæppet, formindskes.

 

Vidste du, at nyfalden sne kan rengøre dit uldtæppe?

Nyfalden sne er godt til at rense dine løse tæpper med. Hvis tæpperne har genstridige pletter, virker denne metode ikke. Ved at lægge tæppet i sneen, kommer det i kontakt med tæppets overflade. Ved denne kontakt vil sneen smelte lidt og binde sig ind til støvet/snavset. Udover at denne proces hiver støvet ud af tæppet, vil den kolde sne ligeledes få uldtæppet til at rejse sig igen, og vil næsten fremstå som ny.

Sådan gør du:

  • Slå blidt det værste støv og snavs af tæppet med en tæppebanker eller med en flad hånd.
  • Læg tæppet i den nyfaldne sne. Frost og tøsne kan også bruges, så længe sneen er ren.
  • Lad tæppet ligge i nogle timer.
  • Slå sneen af tæppet, og tag det med indendørs.

 

Rengøring af dybe pletter

Den naturlige belægning gør det svært for en plet at trænge ind – men skulle uheldet være ude, skal det rengøres ved at duppe problemområdet med en ren klud (vær forsigtig med at bruge farvede klude eller håndklæder) eller køkkenpapir. Uld må aldrig blive skrubbet, fordi materialet derved kan tage mere skade og muligvis skrumpe. Derfor er det vigtigt, at man altid kun dupper på problemområdet.

 Er pletten ikke fjernet helt, kan man med fordel bruge en smule sæbevand, så længe det ikke siver ind i uldtæppet eller gnides for voldsomt på tæppet.

 

Rengøringsmidler, der aldrig må bruges

Fordi uld er et naturmateriale, er der flere ting, som det ikke kan tåle og som kan gøre skade på dit uldtæppe. Kan man ikke duppe væsken væk, vil der være brug for stærkere produkter. Her er de rengøringsmidler, du aldrig må anvende på uld:

  • Når pletten skal fjernes med et rengøringsmiddel, må det ikke indeholde enzymer. Grunden hertil er, at enzymerne vil ’æde’ uldfibrene. Brug i stedet et rengøringspulver, der specifikt er lavet til uld eller et produkt uden enzymer. I nødstilfælde kan hårshampoo anvendes, da uld går ind under kategorien ’hår’.
  • Pletfjernere, der indeholder ammoniak eller andre stærke alkaliske midler, skader ulden på samme måde som enzymer. De ødelægger og misfarver tæppet.
  • Blegemiddel ligger på den basiske del af pH-skalaen, og uld ligger på den sure del. Hvis man kombinerer de to, vil man få en kemisk reaktion, der kaldes en neutraliseringsreaktion. Resultatet af dette vil være, at blegemidlet opløser uldfibrene og ulden kan blive gul.
  • Tørt pulver rengøringsmidler kan være effektive til fjernelse af pletten, men kan efterlade en rest, som er næsten umuligt at fjerne.
  • Meget varme midler – Ulden kan skrumpe, hvis det bliver udsat for kogende vand eller meget høj varme. Derfor anbefales det, at man undgår at bruge for varmt vand eller føntørring af tæppet.

 

Sådan fjerner du de mest almindelige pletter

Det anbefales ikke at man selv prøver at fjerne dybe pletter, da ulden vil absorbere mere vand end syntetiske fibre, og vil derfor være svære at tørre. Her har vi listet nogle af de mest almindelige former for pletter, og hvordan du bedst muligt kan fjerne dem.

Kaffe, vind, blodpletter og is:

Rensemiddel: Sæbevand, eddike eller i værste tilfælde brintoverilte.

Fjern først den værste væske med en ske. Dub pletten med en ufarvet klud, brug en smule vand og dub igen. Hvis pletten endnu ikke er fjeret, kan man bruge en let eddikeblanding til at rengøre tæppet. Hvis dette ikke fjerner pletten, anbefales det at få en professionel til at rengøre tæppet. Husk altid at duppe forsigtigt, brug lidt let eddikeblanding og rens med vand – processen gentages indtil plettet er fjernet.

 

Tyggegummi:

Skulle man være så uheldig at tabe sit tyggegummi på sit uldtæppe, så kan man finde isterningerne frem. Brug isterningerne til at nedfryse tyggegummiet. Derved vil det også være lettere at brække af.

 

Professionel rengøring

Generelt for både løsetæpper og væg-til-væg-tæpper anbefales hjemmerengøring ikke. Uldfibre kan være svære at arbejde i dybden med, hvilket også er grunden til at professionel rengøring er det bedste valg. For at undgå misfarvninger og ødelagte fibre, er rengøringsmidlerne nødt til at have den helt rigtige pH-værdi.

 

 

Gode råd

  1. Hvis din plaid har fået foldemærker, kan man med fordel bruge en steamer eller et strygejern til at glatte det ud igen. Begge skal være indstillet på ”uld”, da varme og damp ikke må have for høj temperatur.
  2. Skulle der komme en plet på tæppet, så vær hurtig med et viskestykke eller køkkenrulle og få duppet området. På den måde sikrer du, at væsken bliver suget op inden, det sætter sig i tæppet.
  3. Som tommelfingerregel må der ikke anvendes rengøringsmidler med en pH-værdi over 8,5.

  

Trænger dit uldtæppe til at blive udskiftet eller overvejer du at anskaffe et uldtæppe, så se med her. Vi har samlet det lækreste uldtæpper på ét sted. 

Gå på opdagelse i vores udvalg af uldtæpper her.

 

Skriv en kommentar
default Image

Åbningstider

Kundeservice

  • Åben alle hverdage kl. 10.00-15.30
  • + 45 69 15 62 00

  • Tryk 1 for Kundeservice
  • Tryk 2 for Rådgivning

Butik

  • Mandag - fredag kl. 10:00 - 17:30
  • Lørdag kl. 10:00 - 16:00
  • Søndag kl. 11:00 - 16:00

Aktuelt

Dekorativ belysning – en stemningsskaber til de mørke dage

Dekorativ belysning – en stemningsskaber til de mørke dage

Når de mørke dage ruller ind, bliver belysningen i hjemmet et centralt element for både funktion og æstetik. God belysning kan gøre en kæmpe forskel i hjemmet, og med de rette lamper kan lyset ikke ku...

Læs mere
Gør hjemmet lysere med stilfuld belysning

Gør hjemmet lysere med stilfuld belysning

Når vintermørket trænger sig på, og dagene bliver kortere, stiger behovet for ordentlig belysning i hjemmet. Og hvad er bedre end at investere i kvalitetslamper, der både opfylder det funktionelle beh...

Læs mere
Sovesofaer - En praktisk løsning

Sovesofaer - En praktisk løsning

Når efteråret og vinteren nærmer sig, søger vi ofte ekstra hygge og komfort i vores hjem. Her spiller sovesofaen en central rolle som et funktionelt møbel, der giver mulighed for både afslapning og ek...

Læs mere
Indretning af spisestuen

Indretning af spisestuen

Spisestuen er ofte hjemmets samlingspunkt, særligt når vi bevæger os ind i efterårs- og vintermånederne. Det er her, vi samles til hyggelige middage, fejrer højtider, og deler måltider med familie og ...

Læs mere
Skab hygge med plys og bløde tekstiler

Skab hygge med plys og bløde tekstiler

Efteråret er over os, og det betyder kortere dage, køligere temperaturer og mørkere aftener. Når det begynder at blive mørkere udenfor, trækker vi os naturligt mod hjemmets trygge rammer, hvor varme, ...

Læs mere

Jacobsen Møbler Aabenraa

Besøg vores store butik i Aabenraa

I Aabenraa finder du vores store butik på 3300 kvm. Vi står altid klar til at give dig en personlig og tryg betjening, hvor det kun er dig, der er i fokus. Sammen finder vi ud af hvilke produkter, der kan fuldende dit hjem – uanset om det er nye møbler eller moderne interiør i populære designs, der skal sætte prikken over i’et.

Du er velkommen til at kigge igennem vores store sortiment her i webshoppen og blive inspireret. Vil du gerne have personlig vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig i vores fysiske butik i Aabenraa, som er åben alle dage. Vores kunder er det vigtigste for os, og vi sætter en ære i at give en god, personlig og tryg service – uanset om du køber online eller i vores fysiske butik.