Indretning af ungdomsværelset
Indretning af et ungdomsværelse kan være en sjov og kreativ proces, hvor du kan skabe et rum, der afspejler din personlige stil og samtidig er praktisk. Uanset om du leder efter idéer til et ungdomsvæ...
Læs mereNår det er ved at være tid til at skulle udskifte sin dyne, stiller vi ofte spørgsmålet: Hvilken dyne skal jeg vælge? Den gode dyne er næsten lige så vigtig for en god nats søvn, som ens seng og hovedpude. Ens søvn kan hurtigt blive ødelagt, hvis man enten sveder, fryser eller vågner i utide, fordi ens fødder måske stikker ud fra dynen. Derfor er det vigtigt, at man får valgt den helt rigtige dyne, der passer til dit behov.
Hvilken længde skal man vælge?
I Danmark har vi to standardmål, som oftest bliver brugt og som samtidig vil kunne passe de fleste:
Mange vil sikkert tænke, at det er nok at vælge en dyne i standardlængden. Men når du er på udkig efter en dyne, er det vigtigt at du får valgt en model, der er lang nok. I forhold til dynens længde, er en god tommelfingerregel, at den cirka skal være 30 cm længere end du selv er. Det betyder også, at en dyne på de almindelige 200 cm (i længden) næppe vil være tilfredsstillende for personer over 1,80 meter.
Hvad gør man så, hvis man har en dobbeltdyne, og er på udkig efter en ny? Svaret er simpelt, brug samme tommelfingerregel som beskrevet ovenfor. Du og din partner skal tage udgangspunkt i, hvem der er højest og derfra udvælge dynens længde.
Hvilket fyld skal vælges?
Der findes mange forskellige typer af fyld, og ligesom ved meget andet, vil der være både fordele og ulemper – både i forhold til egenskaber, vedligeholdelse og pris.
Vi har her overskueliggjort de tre mest solgte fyldtyper i dyner.
Hvilken løsning, der passer bedst til dig, kommer helt an på prioriteringer og dit personlige behov.
Dynens varmklasse
Det er forskelligt fra person til person, hvordan kroppens temperatur reguleres mens man sover. Nogle vil kunne holde varmen uden store problemer og sover gerne med så tyndt nattøj som muligt, hvorimod andre vil være mere kuldskære og har både brug for varmere dyne og nattøj i de koldere vintermåneder.
Når der skal investeres i en ny dyne, er det værd at kigge på varmeklasser. Varmeklasser angiver, hvor meget varme de forskellige typer dyner holder. Samtidig vil varmen i dynen defineres ud fra mængden af fyld. Varmeklasserne kan inddeles i henholdsvis:
Om du kun har brug for én dyne, som kan bruges hele året rundt, eller om du vil skifte mellem sommer- og vinterhalvåret, er en personlig præference.
Dynens bæreevnen/isoleringsevnen
Bæreevnen er et udtryk for dynens kvalitet og evne til at varme og isolere. Det er derfor også vigtigt, at man overvejer de forskellige dyners bæreevne. Dette vurderes på en skala fra 2 til 16 – jo højere bæreevne, desto bedre. Du bør som tommelfingerregel altid gå efter en bæreevne på 10 eller derover. Men husk samtidig at bæreevne og vægt altid går hånd i hånd, så kig på helheden når du skal vælge en dyne.
En høj bæreevne betyder, at dynen har en god isoleringsevne, og derved kan holde på varmen. Samtidig er bæreevnen også en god indikator for dynens kvalitet. Det betyder også, i langt de fleste tilfælde, at en høj bæreevne vil være lig med høj kvalitet. Hvis dynen har en høj bæreevne, vil den føles let og luftig.
Hvordan vedligeholder du dynen?
Først og fremmest er det vigtigt, at man læser vaskeanvisningen på dynen. Hvis dynen tåler vask, bør du være opmærksom på korrekt valg af grader og vaskemiddel. Hvis dynen ikke trænger til en omgang vask, kan du forlænge dynens levetid ved at give den regelmæssig luftning.
For uddybelse i forhold til vedligeholdelse og pleje af din dyne, kan du med fordel læse mere her.