3.235.226.14 - US

Sådan vælger du den rigtige dyne

Når det er ved at være tid til at skulle udskifte sin dyne, stiller vi ofte spørgsmålet: Hvilken dyne skal jeg vælge? Den gode dyne er næsten lige så vigtig for en god nats søvn, som ens seng og hovedpude. Ens søvn kan hurtigt blive ødelagt, hvis man enten sveder, fryser eller vågner i utide, fordi ens fødder måske stikker ud fra dynen. Derfor er det vigtigt, at man får valgt den helt rigtige dyne, der passer til dit behov.

Hvilken længde skal man vælge?

I Danmark har vi to standardmål, som oftest bliver brugt og som samtidig vil kunne passe de fleste:

Mange vil sikkert tænke, at det er nok at vælge en dyne i standardlængden. Men når du er på udkig efter en dyne, er det vigtigt at du får valgt en model, der er lang nok. I forhold til dynens længde, er en god tommelfingerregel, at den cirka skal være 30 cm længere end du selv er. Det betyder også, at en dyne på de almindelige 200 cm (i længden) næppe vil være tilfredsstillende for personer over 1,80 meter.

Hvad gør man så, hvis man har en dobbeltdyne, og er på udkig efter en ny? Svaret er simpelt, brug samme tommelfingerregel som beskrevet ovenfor. Du og din partner skal tage udgangspunkt i, hvem der er højest og derfra udvælge dynens længde.

 

 

Hvilket fyld skal vælges?

Der findes mange forskellige typer af fyld, og ligesom ved meget andet, vil der være både fordele og ulemper – både i forhold til egenskaber, vedligeholdelse og pris.

Vi har her overskueliggjort de tre mest solgte fyldtyper i dyner.

  • Dun er det fyld, der hyppigst er brugt i dyner. Dun er et naturprodukt, der både er bløde, lette og har en fantastisk isoleringsevne, så man kan holdes varm – især i de kolde vintermåneder. Den enestående isoleringsevne ligger i dets opbygning. Jo større mængde dun, desto varmere vil dynen være.
  • Fiberdyner er ligeledes populære, netop fordi de ofte er noget billigere og mere allergivenlige end andre dynetyper. Samtidig er de også særdeles velegnede til børn, da denne type dyne vil være lette at holde og rengøre.
  • Silkedynen er lidt ligesom en almindelig dyne med ekstra egenskaber, som man ikke i samme grad finder hos almindelige fiber- og dundyner. Silke er fra naturens side et allergivenligt materiale, som har en naturlig regulering af temperaturer.

Hvilken løsning, der passer bedst til dig, kommer helt an på prioriteringer og dit personlige behov.

 

Dynens varmklasse 

Det er forskelligt fra person til person, hvordan kroppens temperatur reguleres mens man sover. Nogle vil kunne holde varmen uden store problemer og sover gerne med så tyndt nattøj som muligt, hvorimod andre vil være mere kuldskære og har både brug for varmere dyne og nattøj i de koldere vintermåneder.

Når der skal investeres i en ny dyne, er det værd at kigge på varmeklasser. Varmeklasser angiver, hvor meget varme de forskellige typer dyner holder. Samtidig vil varmen i dynen defineres ud fra mængden af fyld. Varmeklasserne kan inddeles i henholdsvis:

  • Sommerdyner – Oplever man, at man kommer til at ligge og sved i en varm helårs- eller vinterdyne, er det værd at supplere med en god sommerdyne. Ofte vil man skifte til sommerdynen, når temperaturen kommer op på 13-15 grader.
  • Vinterdyner – Mange foretrækker at sove i et køligt sovemiljø – også når det bliver køligere. Derfor kan en vinterdyne være en god investering, hvis man ikke er vild med kulde og køligere nætter.
  • Helårsdyner

Om du kun har brug for én dyne, som kan bruges hele året rundt, eller om du vil skifte mellem sommer- og vinterhalvåret, er en personlig præference.

 

Dynens bæreevnen/isoleringsevnen

Bæreevnen er et udtryk for dynens kvalitet og evne til at varme og isolere. Det er derfor også vigtigt, at man overvejer de forskellige dyners bæreevne. Dette vurderes på en skala fra 2 til 16 – jo højere bæreevne, desto bedre. Du bør som tommelfingerregel altid gå efter en bæreevne på 10 eller derover. Men husk samtidig at bæreevne og vægt altid går hånd i hånd, så kig på helheden når du skal vælge en dyne.

En høj bæreevne betyder, at dynen har en god isoleringsevne, og derved kan holde på varmen. Samtidig er bæreevnen også en god indikator for dynens kvalitet. Det betyder også, i langt de fleste tilfælde, at en høj bæreevne vil være lig med høj kvalitet. Hvis dynen har en høj bæreevne, vil den føles let og luftig.

 

Hvordan vedligeholder du dynen?

Først og fremmest er det vigtigt, at man læser vaskeanvisningen på dynen. Hvis dynen tåler vask, bør du være opmærksom på korrekt valg af grader og vaskemiddel. Hvis dynen ikke trænger til en omgang vask, kan du forlænge dynens levetid ved at give den regelmæssig luftning.

For uddybelse i forhold til vedligeholdelse og pleje af din dyne, kan du med fordel læse mere her.

default Image

Åbningstider

Kundeservice

  • Åben alle hverdage kl. 10.00-15.30
  • + 45 69 15 62 00

  • Tryk 1 for Kundeservice
  • Tryk 2 for Rådgivning

Butik

  • Mandag - fredag kl. 10:00 - 17:30
  • Lørdag kl. 10:00 - 16:00
  • Søndag kl. 11:00 - 16:00 (åben første og sidste søndag i måneden)

Aktuelt

 Efterårets boligtrends: Skab hygge i dit hjem

Efterårets boligtrends: Skab hygge i dit hjem

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de mest spændende boligtrends i efteråret, samt de bolignyheder, der præger sæsonen. Så hvis du overvejer at give dit hjem et frisk pust, er du kommet til det ret...

Læs mere
Guide til valg af spisebordsstole

Guide til valg af spisebordsstole

Når du skal vælge de perfekte spisebordsstole, er der flere faktorer, du bør overveje. Komfort, design og holdbarhed spiller alle en væsentlig rolle i beslutningsprocessen.

... Læs mere
De skønneste nyheder fra HAY

De skønneste nyheder fra HAY

HAY har endnu en gang udvidet deres allerede imponerende sortiment med nye serier og tilføjelser til enkelte allerede eksisterende serier. De skønne nyheder er absolut bemærkelsesværdige og kan ses ho...

Læs mere
Nyhed: Fire nye farver til Montana Free

Nyhed: Fire nye farver til Montana Free

Free-serien fra Montana er mere end blot et reolsystem. Det er en frihed til at organisere, forvandle og udtrykke din personlige stil i hjemmet. Med et designsprog, der udstråler plads og frihed, brin...

Læs mere
Jørgen Rasmussen og Kevi-serien fra Montana

Jørgen Rasmussen og Kevi-serien fra Montana

Siden 1965, hvor Kevi-stolen blev designet af Jørgen Rasmussen, kombinerer den ergonomi, enkelhed og æstetik på en enestående måde. Uanset om det er i hjemmekontoret, spisestuen eller professionelle m...

Læs mere

Jacobsen Møbler Aabenraa

Besøg vores store butik i Aabenraa

I Aabenraa finder du vores store butik på 3300 kvm. Vi står altid klar til at give dig en personlig og tryg betjening, hvor det kun er dig, der er i fokus. Sammen finder vi ud af hvilke produkter, der kan fuldende dit hjem – uanset om det er nye møbler eller moderne interiør i populære designs, der skal sætte prikken over i’et.

Du er velkommen til at kigge igennem vores store sortiment her i webshoppen og blive inspireret. Vil du gerne have personlig vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig i vores fysiske butik i Aabenraa, som er åben alle dage. Vores kunder er det vigtigste for os, og vi sætter en ære i at give en god, personlig og tryg service – uanset om du køber online eller i vores fysiske butik.