Guide: Vælg den rigtige hovedpude

Guide: Vælg den rigtige hovedpude

De fleste af os ved at en god madras er vigtig i forhold til en god nats søvn og velbefindende. Den gode madras kan miste nogle af sine fordele, hvis ens hovedpude ikke giver den rette støtte. Hvis man ikke sover med den rette hovedpude, vil madrassens aflastende zoner ikke kunne give den optimale støtte.

Helt enkelt, skal hovedpuden give god støtte og sørge for at nakke og ryg bliver holdt neutralt, hvad enten man sover på siden, ryggen eller maven.

 

Din sovestilling bestemmer typen af pude

Vi sover alle på forskellige måder. Nogle ligger komfortabelt på maven, andre sover på ryggen mens andre kun kan falde i søvn på siden – og altid på den samme side. Vores hoved og nakke er sensibel for både tryk og drej, og derfor vil sovestillingen også være afgørende for, hvor meget støtte, man har behov for. Det, der gælder for alle sovestillinger, er måden, hvorpå hovedet hviler, når man sover. Ligger man ikke optimalt, kan man blandt andet vågne med hovedpine eller ondt i nakken, i stedet for at vågne frisk og veludhvilet.


Du sover på siden

Hvis du primært sover på siden, anbefales det, at man går efter en hovedpude, som er relativ høj. Når man sover i denne stilling, kræver det også, at der er plads til ens skulder. Hvis man sover i denne stilling, er det derfor vigtigt, at der er plads til en fyldig pude til at fylde hulningen mod madrassen, så man på den måde undgår belastning af nakken. En god tommelfingerregel er at bruge ens skulderbredde som målestok. Det vil sige, at en person med brede skuldre vil kræve en højere pude end en person med smalle skuldre.

 

Du sover på ryggen

Hvis du primært sover på ryggen, så har man ikke samme behov for en høj hovedpude. Når man sover på ryggen, ligger man temmelig plant med madrassen, så man ikke har en hulning, der skal udfyldes mellem nakke og skulder. Det man skal sørge for er, at hovedpuden giver en god støtte til nakken, således at rygsøjlen forbliver naturligt udstrakt. Jo bedre nakken støttes, desto bedre er komforten – og når man ligger komfortabelt, vil man også sove bedre.

 

Du sover på maven

Hvis du primært sover på maven, bør man gå efter en hovedpude uden for meget fyld. Den skal gerne være blød, fleksibel og skal kunne formes til at forme en komfortabel sovestilling. Dog er det ikke anatomisk naturligt at sove på maven, og samtidig kan det være belastende for både nakke og rygsøjle. Men hvis denne sovestilling er den, der foretrækkes, kan en forholdsvis flad pude afhjælpe med noget af det unaturlige stræk, som nakken vil udsættes for.

 

Hvad er forskellen på fyldet i hovedpuden?

Ligesom med dyner, findes der flere forskellige typer af fyld til hovedpuden. Dun er det mest almindelige, men fiberfyld er også meget udbredt. Derudover kan fyldet bestå af memory skum og latex.

 • Naturfyld 
  En hovedpude med naturfyld vil som oftest være med dun eller småfjer. Fordelen ved en hovedpude med naturfyld er, at varmen naturligt vil ledes væk fra hovedet. Samtidig er både dun og fjer nemme at forme alt efter din sovestilling, og vil have en forholdsvis lang levetid med den rette vedligeholdelse og pleje.
 • Fiberfyld 
  Hovedpuder med fiberfyld kan være med forskellige typer af fiberfyld, dog fælles er, at de forsøger at efterligne dunenes evne i forhold til fylde, isolationsevne og varmeafledning. Fiberpuden er nem at vaske og tørre, så er der behov for hyppig vask, kan denne pudetype være at foretrække. 
 • Memory skum 
  Memory skum er en type af skum, som gennem kropsvarmen vil forme sig efter ens hoved, nakke og skuldre. Når man lægger hovedet på sådan en pude, vil det synke ned på det punkt, hvor trykbelastningen vil være størst. Denne type hovedpude er samtidig meget allergivenligt, da husstøvmider ikke kan leve i skummaterialet. Denne type hovedpude er velegnet til dig, der foretrækker at sove på siden og har brug for specifik aflastning og støtte af hoved og nakke.
 • Latexfyld
  En hovedpude med latex fyld vil have god elasticitet, der vil holde længe og samtidig giver en god og stabil støtte til nakke og ryg. På grund af materialets struktur vil den kunne lede varme væk relativt hurtigt – derfor vil sådan en hovedpude være værd at overveje, hvis man ofte har det varmt om natten. Samtidig vil den være værd at overveje, hvis du foretrækker at sove på siden.

 Se alle hovedpuder her.


Vedligeholdelse og pleje af din hovedpude

Når man vågner om morgenen vil der med rimelig sikkerhed altid være rester af den fugt, som kroppen har afgivet i løbet af natten i hovedpuden. Derfor er et godt råd at vente mindst 1 time inden man lægger et eventuelt sengetæppe over. Samtidig har hovedpuder godt af at blive rystet hver morgen, så der kommer nyt luft ind mellem dunene/fibrene, og sørg ligeledes for at lufte hovedpuden cirka én gang om måneden.

For uddybelse i forhold til vedligeholdelse og pleje af din hovedpude, kan du med fordel læse mere her.

 

Skriv en kommentar
default Image

Åbningstider

Kundeservice

 • Åben alle hverdage kl. 10.00-15.30
 • + 45 69 15 62 00

 • Tryk 1 for Kundeservice
 • Tryk 2 for Rådgivning

Butik

 • Mandag - fredag kl. 10:00 - 17:30
 • Lørdag kl. 10:00 - 16:00
 • Søndag kl. 10:00 - 16:00

Aktuelt

En hyldest til Nanna Ditzel og hendes tidløse arv

En hyldest til Nanna Ditzel og hendes tidløse arv

Kendt som en dansk designs verdenskvinde anses Nanna Ditzel (1923-2005) for at være en af de mest kreative, indflydelsesrige og alsidige danske designere, hvis stil aldrig stoppede med at udvikle sig ... Læs mere
Inspiration: Pedestal, enkelt, tidløst og funktionelt design

Inspiration: Pedestal, enkelt, tidløst og funktionelt design

I en verden, hvor elektronikprodukter fylder vores hjem mere end nogensinde før, er der behov for smarte og æstetisk tiltalende løsninger til at integrere dem i vores indretning. Her træder Pedestal i... Læs mere
Nyhed: Den populære Multi-lite udvides med en trådløs lampe

Nyhed: Den populære Multi-lite udvides med en trådløs lampe

Opdag en belysningsserie, der kombinerer dynamisk fleksibilitet, tidløs æstetik og en unik evne til at transformere ethvert rum. Byd velkommen til Multi-Lite serien fra Gubi. Lad dig inspirere af just... Læs mere

Jacobsen Møbler Aabenraa

Besøg vores store butik i Aabenraa

I Aabenraa finder du vores store butik på 3300 kvm. Vi står altid klar til at give dig en personlig og tryg betjening, hvor det kun er dig, der er i fokus. Sammen finder vi ud af hvilke produkter, der kan fuldende dit hjem – uanset om det er nye møbler eller moderne interiør i populære designs, der skal sætte prikken over i’et.

Du er velkommen til at kigge igennem vores store sortiment her i webshoppen og blive inspireret. Vil du gerne have personlig vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig i vores fysiske butik i Aabenraa, som er åben alle dage. Vores kunder er det vigtigste for os, og vi sætter en ære i at give en god, personlig og tryg service – uanset om du køber online eller i vores fysiske butik.